domingo, 15 de diciembre de 2013

ENTRANTES


BUNYOLS  DE BACALLÀ


Ingredients (per a 4 persones): 200 grs. de bacallà dessalat, 100 grs. de patata bullida i esclafada, 1 all, 6 brots de juevert, 100 grs. de llet, 1 cullarada de farina, 1 ou i oli d’oliva.




Preparació:


Dins una olla feim bullir es bacallà. Al cap de 3 minuts, retiram s’olla des foc, colam es bacallà i el deixam refredar.


Eliminam sa pell i ses espines i l’esmicolam.


Picam s’all i es juevert dins un morter i afegim es bacallà i sa patata. Afegim-hi sa llet, sa farina, es vermell d’ou i es blanc pujat.


Fregim dins oli d’oliva ben calent.






CALAMARS ARREBOSSATS  (Conxa Thomàs)




Ingredients: Calamars frescs, llet, pebre bó, sal, farina, ou, galeta picada i oli d’oliva.




Preparació:


Netetjam es calamars, separam es cap i ses ales i tallam es tronc en rodanxes. Posam es troços que hem fet junt amb ses ales, es sacarins i ses cames des calamars dins un plat fondo amb llet, sal i pebre bo. Després d’unes hores, arrebossam tots es troços amb farina, ou i galeta i fregim dins s’oli d’oliva ben calent i molt poc temps.




CANELONES DE REQUESÓN Y ESPINACAS




Ingredientes: 12 placas de canelón, 2 manojos de espinacas, 300 grs. de requesón, 200 grs. de queso maonés, 1 cebolla, 2 ajos, 50 grs. de piñones, 50 grs. de pasas, 1 vaso de caldo de pollo, 20 cl. de nata, mantequilla, harina, aceite de oliva, sal y pimienta.




Preparación:


Se hierven  las placas de pasta y las reservamos. Se sofríen los ajos y la cebolla, cuando tomen color añadimos un manojo de espinacas cortadas finas y un poco de caldo, las pasas y los piñones, Se cuece unos minutos, se retira del fuego y se deja enfriar.


Se deshace el requesón, se añade el otro manojo de espinacas previamente sofreido y se mezcla con un poco que queso maonés rallado.


Se hace una bechamel con la mantequilla, la harina, el caldo de pollo y la nata.


Se rellenan los canelones.


En una bandaja previamente untada de mantequilla se ponen los canelones, los se cubren con la bechamel y el queso rallado y se gratinan al horno.






CASEROLA DE PAPAS




Ingredientes: 1 Kilo de patatas, 200 gr. de queso cheddar, 2 zanahorias pequeñas, 2  pimientos rojos, 250 gr. de panceta, 2 cebollas, aceite, eneldo y sal.




Preparación:


Se mezclan las patatas y las zanahorias cortadas a cubos y previamente hervidas al dente, con la cebolla y los pimientos cortados de la misma forma, la panceta frita y crujiente, el aceite de oliva aromatizado con eneldo,  y el queso. Se hornea durante 25m. a 180º.






CEVICHE DE VERDEROL




Ingredientes: Un verderol de aproximadamente  400 gr., 4 dientes de ajo, cilantro, 1 cebolla blanca, orégano, 2 limones y 1 guindilla y sal.




Preparación:


Cortamos y desespinamos el pescado y lo ponemos en remojo en agua con sal durante cinco minutos, lo escurrimos y reservamos en la nevera. Cortamos la cebolla y la ponemos de la misma forma en agua sal durante el mismo tiempo que el pescado. Picamos separadamente, los ajos, el cilantro y la guindilla. Exprimimos los limones sobre el pescado, lo mezclamos todo y lo reservamos en la nevera hasta el momento de servir.






CEVITXE MALLORQUÍ DELLAMPUGA(Emili Garcia)




Ingredients: Llampuga, llimones, taronges, sal de cocó, pebre negre, ceba morada, oli d’oliva verge extra y tabasco.




Preparació:


Pelam i desespinam es peix, tallam es lloms  a quadradets de 1 cm.


Posam a marinar durant 6 hores dins sa gelera amb es suc de ses llimones i ses taronges a parts iguals, sal i pebre bo.


El  tapam amb “film” transparent, (ha de quedar aferrat al peix perque no s’oxidi).


Una vegada marinat ho deixam degotar dins un colador.


Pelam i picam sa ceba, afegim unes gotes de tabasco, oli i trempam


Es pot servir damunt unes sopes de pa pasades per es forn perquè quedin cruixents.






COCA DE TUMBET AMB LLOM




Ingredients: Pasta de coca de verdura o trampó, pebres torrats, aubergínia, llom, pebre bo salsa de tomàtiga i sal.






COCA DE VERDURAS CON ARENQUES




Ingredientes: 70 gr. de manteca de cerdo, 400 gr. de harina, arenques, 2 dl. de agua, 10 gr. de levadura prensada, 2 tomates de ramillete,   1 manojo de espinacas o acelgas, 1 manojo de sofritos, 2 dientes de ajo, 2 cucharadas de perejil, sal, pimienta, pimentón y aceite de oliva.




Preparación:


Se mezcla la levadura con el agua y la manteca de cerdo, con una pizca de sal. Se añade la harina hasta conseguir una pasta homogénea. Se deja reposar tapada con un paño durante 30 minutos.


Se aplana la masa en la placa de hornear, (el grosor debe ser de medio centímetro). Se unta la superficie y volver a tapar con un paño húmedo.


Se corta la verdura en trozos pequeños, sew mezcla y se aliña con la sal, el pimentón, la pimienta y el aceite. Se reparte la verdura sobre la masa.


Se cortan los tomates en rodajas y se añade a la masa el tomate y los arenques.


Se cuece la coca a horno medio durante 30 minutos. Antes de servir se rocia con aceite de oliva.






COCARROIS DE PASTA  DOLÇA (Conxa Thomàs)




Ingredients: Una tassa d’oli d´oliva, una  tassa de saïm, una tassa d´aigo  amb suc de taronja, tres cullarades de sucre i  un kg. de farina. Per es farcit.: Mig quilo de bledes, 1 manat de ceba tendra, 1 colflori, 100 gr. de panses, pebre vermell, oli d’oliva i sal.




Preparació:


Tallam ben petita sa bleda i sa ceba i la trampam amb tot el demés. Estenem sa pasta en cercles i farcim. Enfornam a 180º durant 40 minuts.






COCARROIS SALATS (Teresa Alorda)




Ingredients: Una tassa d´oli, una tassa  de saïm, 2 tasses d´aigo, un kilo de  farina  i un  poc de sal. Per es farcit.: Mig quilo de bledes, 1 manat de ceba tendra, 1 colflori, 100 grs. de panses, pebre vermell, oli d’oliva i sal.




Preparació:


Tallam ben petita sa bleda i sa ceba i la trampam amb tot el demés. Estenem sa pasta en cercles i farcim. Enfornam a 180º durant 40 minuts.





COPINYES DE MAÓ (Susana Homar)




Ingredients: 1 kg. de copinyes de Maó, 1 ceba mitjançera, un tassó de vi blanc, un all, juevert, llorer, pebre bord, oli d’oliva i sal.




Preparació:


Rebetjam ses copinyes i les posam din una olla tapada amb un raiguet de vi. Posam al foc i a mida que es vagin obrint les decantam de dedins s’olla. Rebutjant ses que no s’hagin obert. Tallam sa ceba ben petita, s’all i es juevert i  anam sofregint poc a poc  una cosa darrere s’altre. Posam es llorer.  Després de cuit  posam es pebre bord i es brou de ses copinyes que haurem colat. Ho deixam coure un poc, afegim es juevert capolat i sa sal i ho tiram per damunt ses copinyes.






CRESTES  DE TONYINA (ConxaThomàs)




Ingredients: (Per sa pasta): Una tassa de saim fus, 1 tassa de llet y sa farina necessària. (Per es farcit): una llauna de tonyina i un picadillo d´all i juevert.






Preparació:


Estemen sa pasta, la farcim, les tancam i fregim dins oli d’oliva ben calent.










CRESTES DE TONYINA AMB TOMÀTIGA






Ingredients: (Per sa pasta): Un vermell d´ou, farina, llet i un poc de sal. (Per es farci)t: una llauna de tonyina, salsa de tomàtiga, ou bullit, olives, sal i pebre bó




Preparació:


Estemen sa pasta, la farcim, les tancam i fregim dins oli d’oliva ben calent.






CROQUETES DE REINA




Ingredients: 100 grs. de carn de pollastre bullida, un cervell de mé o de porcella, un troç de pitera de pollastre, cuixot, un vermell d’ou, saïm, farina i brou de carn. Per arrebossar: Farina, ou i galeta picada




Preparació:


Bullim es cervell i sa pitera i ho mesclam capolat dins un morter. Dins una paella hi posam un poc de saïm i un poc de farina perque es torri, Afegim un parell de cullarades de brou, es posa a ne’s brou un poc de cuixot ben picat. Quant bull es posa sa pasta i quan está ben espés ho llevam des foc i  deixam  que refredi sa pasta. Una vegada fred li posam es vermell d'ou i ho posam dins sa gelera perque sa pasta agafi consistencia. Després de unes hores arrebossam i fregim o guardam.






CRUIXENTS DE BUTIFARRÓ (Pròpia)




Ingredients: Butifarrons, formatge d’ovella, ceba carametlizada, pinyons i pasta brick




Preparació:


Feim paquetets amb pasta brick de butifarró tallat a lo llarg, (quatre troços de cadascun) feim de dos tipus uns de butifarró amb un trot igual de gros de formatge i es altres de butifarró amb ceba carametlizada i pinyons.






ESCLATA-SANGS AMB SOBRASSADA (Ramon Darder Sr.)




Ingredients: Esclata-sangs mitjancers, sobrassada, pinyons, oli d’oliva i sal de cocó.




Preparació:


Din una paella amb molt poc oli d’oliva fregim es pinyons, afegim es troncs des esclata-sangs tallats a bocins ben petits i en estar fet reservam. Torram lleugerament  es esclatasags. Mentre s’estan torrant posan sobrasada a dins sa pella juntament am es pinyons i es bocinets de esclata-sang i encalentim 20 segons. En estar ho pasam a sobre es bolets i servim.






ESPINAGADA




Ingredients (per a 10 persones): Per sa pasta: 150 grs. de saïm, 70 grs. d’oli d’oliva, 150 g d’aigua tèbia, 560 grs. de farina fluixa (i un poc més per enfarinolar la superfície de treball), 1 vermell d’ou per pintar sa pasta (opcional).


Per es farciment de llom amb col: ½ col “borratxona”, 1 manat de grells, 2 alls, 60 g de panses, ½ manat de julivert, 400 g de llom tallat prim, sal, pebre bo, pebre bord coent (o dolç, això va a gusts), oli d’oliva verge


Per es farciment per anguila o mussola :1 anguila o mussola tallada a trossos de 2 dits de gruix, 2 manats d’espinacs, 2 porros, 200 g de xítxeros (pèsols), 3 alls, 1 manat de grells, sal, pebre bo, pebre bord coent (o dolç, segons el gust de cadascú), oli d’oliva verge




Preparació:


És convenient deixar es farciment trempat sa nit anterior.


Rentam sa verdura. Tallam sa col (o es espinacs) ben fi. Posam-la a degotar dins un colador i espremem-la bé amb ses mans per eliminar tota s’aigo possible. Tallam es grells (i es porros, si feim la sa de peix) a rodanxes primes i picam es alls. Tallucam també es juevert. Posam tota sa verdura dins un bol ben gran amb ses panses. Trempam-la ara amb sal, oli verge, pebre bo i pebre bord. Remenau bé amb ses mans perquè prengui bé es gust.


Tallam el llom a daus i trempam-lo amb es mateixos ingredients que sa verdura. Guardam ses dues preparacions dins sa gelera fins l’endemà. Sa verdura convé, un cop trempada, posar-la dins un colador gros i aquest dins un


recipient més gran, de manera que durant sa nit degotin es sucs que amollarà. Això és per evitar que en coure l’espinagada el farciment faci suc dins el forn i s’humitegi massa sa pasta.


L’endemà preparam sa pasta: mesclam dins un bol es saïm a temperatura ambient, s’aigo tèbia i l’oli. Incorporam-hi sa farina (per tandes; mai tota d’un cop) i treballau sa pasta fins que sigui consistent. Quan ja es desferra de ses mans va millor enfarinar la superfície de treball i acabar de fer-la fora del recipient. Quan ja s’hagi begut tota sa farina, tapam-la amb un pedaç i deixam-la reposar ½ hora.


Passat es temps de repòs, enfarinam sa superfície de treball i folrau una llauna gran amb paper sulfuritzat. Aplanam sa pasta amb l’aprimador formant una capa més o menys quadrada, un poc més gran que la llauna. Traslladau amb molt de compte la pasta damunt la llauna.


Encenem es forn a 220º.


Tastam sa verdura per comprovar es punt de sal i rectificam si fos precís. Abocam-ne la meitat enmig des quadrat de pasta. Damunt, distribuïm-hi es trossets de llom (o d’anguila) i a damunt, sa resta de verdura. Aixecam una vorera de pasta de sa part més llarga de sa llauna i doblegam-la damunt sa verdura. Feim lo mateix amb s’altra i després doblegam es extrems curts damunt, que quedi com un paquet.


Remenam es vermell d’ou dins una tasseta i pintam sa pasta amb un pinzell de cuina perque quedi brillant.


En ser calent el forn, enfornam s’espinagada i coem-la durant 35 minuts a aquesta temperatura. Baixam sa temperatura a 200 i acabam de coure-la.






ESTOPETA DE BACALLÀ




Ingredients (per a 8 persones):1 tros de bacallà salat, 12 tomàtigues de ramellet, 2 grells, 4 brots de juevert, 1 all petit, pa per torrar o torrades i oli d’oliva verge.




Preparació:


Rentam, aixugam i torram es bacallà  fins que la sal que conté formi una crosta. Eliminam aquesta crosta de sal, sa pell i ses espines. Esmicolam i reservam.


Torram ses tomàtigues i les pasam per es passapuré.


Picam es grell s’all i es juevert.


Mesclam tot dins un bol i trempam amb oli d’oliva i sa,l si en necessita. Servim damunt unes torrades de pa.






FAVES FREGIDES (Recepta de Família)


Ingredients: Faves tendres, cinc manats de cebes tendres, sobrassada, camaiot, sal, pebre bo, oli d’oliva i saim vermell.


Preparació:

Sofregim tot dins s’oli i es saïm vermell.
 


FOIE EN TORRADA


Ingredients: Foie, escalunyes,  poma, vi “pedro ximénez”,  torrades fines, mantega i sal.

Preparació: Carametlizam ses escalunyes dins sa matega a foc baix. Reduïm a la meitat una copa de vi pedro ximénez i en estar agragam-hi s’escalonia. Damunt una torrada posam una llesca molt fina de poma, a sobre es foie amb sa ceba per damunt.






FRIT DE XITXEROS
Ingredients: Xítxeros (pèsols), xulla, un grell d’all, camaiot,  llorer, moraduix, oli d’oliva, sal  i aigo.


Preparació:

Fregim sa xulla tallada fina dins oli d’oliva  i quan començi a ser cuita hi abocam mig tassó d’aigo. En bullir hi afegim es xítxeros. En haver bullit una estona hi agregam un grell d’all tallat, una fulla de llorer, moraduix i un poc de camaiot i deixam confitar.


MEJILLONES BRUSELAS


Ingredientes: Mejillones, agua, mantequilla, apio, cebolla, vino blanco, pimienta, nata líquida y perejil.


Preparación:

Limpiamos las conchas de los mejillones con un cuchillo y retiramos las barbas.
En una cazuela a fuego medio, añadimos una cucharada de mantequilla, una vez derretida añadimos el apio y la cebolla que habremos picado muy finamente con anterioridad. Removemos, dejamos cocer cinco minutos y, pasado este tiempo, le añadimos una copa de vino blanco y un poco de


pimienta.
Echamos los mejillones y ponemos a fuego fuerte, tapamos y dejamos hervir hasta que se abran (unos cinco minutos), añadimos la nata líquida y el perejil fresco picado.


MEJILLONES AL VAPOR


Ingredientes: Mejillones,  vino blanco y laurel.

Preparación:
Ponemos los mejillones en una cazuela con un chorrito de vino y una hoja de laurel.



OUS AMB TOMÀTIGA (Conxa Thomàs)
Ingredients: Ous, tomàtiga, pebre verd, alls llorer, oli i sal.

Preparació:


Dins una paella sofregim sa ceba tallada menuda, després posam es pebre, quan es mig cuit, una fulla de llorer es alls esclafats, i tomàtiga pelada i capolada. En estar fet afegim es ous batuts, sal i remanam fins que ens agradi de cuit.


PÀMPOLS MARINATS


Ingredients: Pàmpols , llimes, sal de cocó, pebre negre, tomàtigues, oli d’oliva verge extra i  virutes de formatge maonés curat.

Preparació:


Pelam i desespinam es peix i tallam es lloms.

Feim llomets de un 4cm. de llarg.


Posam a marinar  durant 6 hores dins sa gelera amb es suc de ses llimes, sal i pebre bo.


Tapam amb “film” transparent , (ha de quedar aferrat al peix perque no se oxidi)



Pelam i tallam sa tomàtiga


Sevim damunt una torradeta de pa amb tomàtiga, es pàmpol amb es formatge per damunt i un raiget d’oli.



PANADES DE PÈSOLS (Teresa Alorda)

Ingredients: ½ tasso d´oli, ½ d´aigo 2 vermells d´ou i ½ Kg. de farina pèsols, ceba tendre sobrassada, sal i pebre bo.


Preparació:

Preparam sa pasta i la deixam reposar. Tallam ben petita sa ceba tendre, la mesclam amb es pèsols i trampam amb sal i pebre bo. Ompilm ses panades amb sa mescla i posam pessics de sobrassada.

 
PANADES DE PASQUA O DE MÉ (Salades)  (Antonina Bauzà)




Ingredients: 1 Kg. de farina, es suc d’una taronja, llet i oli d´oliva ( 1,5 tassons) 5 vermells d´ou, carn de xot neta de ossos, nervis i greix, sal, pebre bo,  llimona,  xulla i sobrassada.


Preparació:


Preparam sa pasta i la deixam reposar. Salam sa carn, amb sal pebre bo i llimona. Ompilm ses panades amb sa carn un poc de xulla i pessics de sobrassada.



PATATÓ (Recepta de Familia))

Ingredients: Patató, sal, pebre, bo, oli d’oliva  i llimona.


Preparació:

Pelam es patató i el trempam amb sal, pebre bo i suc de llimona. Passat una estona l’escorrim i el posam dins una olla tapat amb oli d’oliva. Ho posam a n’es foc mig que es vagi fent fins que quedin caremelitzades.

 
PILOTES DE BACALLÀ I CARN


Ingredients: Bacallà, carn de porc, brou de carn, sobrassada, ceba, ous, pa,  juevert, moraduix canyella, llorer, oli d’oliva i sal. Per sa salsa: brou, ceba, llorer, canyella i pa.


Preparació:
Posam es bacallà en remull, llevam ses espines i sa pell.



PINTXO DE BRIE AMB ANXOVA (Pròpia)


Ingredients: Pa de motlo, formatge brie, anxoves de l’Escalda o Santonya


Preparació:


D’una tallada cuadrada de pa de motllo feim dos trossos iguals i les posam al forn que es daurin lleugerament. Posam a sobre un tros de formatge brie i a damunt una anxova i gratinam.


RAOLES DE PEIX


Ingredients: Peix, oli d’oliva, aigo, sal, porro, ceba tendre, alls, juevert, nou moscadal, pebre bó, morduix, sàlvia ous, farina, i llevat. Per sa salsa: tomàtiga de ramellet, mostassa, alls picats, vinagre, oli d’oliva  i suc llimona.






Preparació:


Bullim es peix amb aigo i un poc de sal i li feim ses polpes.


Dins una paella sofregim porro i ceba tendre fins que tingui color i ho deixam refredar. Arribat aquest moment mesclam amb ses popes des peix, una picada d’all i juevert (poc all), nou moscada, sal, pebre bo, salvia i moraduix. Per fer ses raoles hi afegim ous batuts, un poc de farina i llevat i les fregim dins oli d’oliva ben calent. Servim amb enciam amb sa salsa per damunt.



SALMÓ MARINAT


Ingredients: Un salmó de 2 Kg., 4 cullarades soperes de sal, 4 de sucre, 4 de anet i 2 de pebre bo. Per sa salsa: 2 cullaredes de mostassa 2 de anet, 1 cullarada Es serveix amb una salsa que es fa amb dues cullaredes de mostassa dues de anet, una cullarada de vinagre una de sucre pebre bo sal i oli de girasol.


Preparació:


Es mesclen tots es ingredients i es posen dins es salmó. S'enbolica amb paper d'alumini i es posa amb un pes a sobre dins sa gelera, voltant-lo dos pics al dia durant 3 0 4 dies. Es serveix amb una salsa que es fa amb dues cullaredes de mostassa dues de anet, una cullarada de vinagre una de sucre pebre bo sal i oli de girasol.


Es serveix amb una salsa que es fa amb dues cullaredes de mostassa dues de anet, una cullarada de vinagre una de sucre pebre bo sal i oli de girasol.






SUPER SANDWICH (Inés Darder)
Ingredientes: Pan de molde sin corteza, pollo, huevo, jamón york, queso,  bacon, tomate, lechuga y salsa maonesa.


Preparación:

Pasamos por la plancha tiras de pollo previamente hervidas, las mezclamos con maonesa y las ponemos sobre una tostada de pan. Encima colocamos dos tiras de bacon crujiente, una hoja de lechuga y cubrimos con otra tostada de pan sobre la que colocamos una rodaja de tomate, una loncha de jamón de york y una de queso fundido y cubrimos nuevamente con una tostada. Sobre la última tostada colocamos un huevo hecho a la plancha o a la sartén con muy poco aceite y sobre este una nueva tostada a la que con un vasito habremos hecho un agujero por el que asome la yema y el círculo de pan resultante de practicar el agujero a un lado para poder untar en la yema.


TÀRTAR DE SALMÓ (Pròpia)


Ingredients: Salmó fresc, salmó fumat, caviar o ous negres, ceba, ceba tendre escalunya o cibulet,  tàperes, llimona, vinagre, mantega i pa.


Preparació:

Tallam ben petit es peix fresc i el posam dins sa gelera durant mitja hora. Capolam es salmó fumat, ses tàperes, es juevert i ses cebes, ho mesclam tot i ho posam dins sa gelera fins es moment de servir. Es serveix a sobre de torrades amb mantega.

 
TRAMPÓ AMB ARENGADA


Ingredients: Tomàtigues madures, pebres verd, ceba tendre, pebre de cirereta verd, tàperes, arengades, vinagre i  oli d’oliva.

Preparació:

Netetjan ses arengades amb un diari, llevant escata i butzes i les torram. Feim un tampó amb tots es ingredients i mesclam amb ses polpes de ses arengades sense cap espina. Trempam amb oli d’oliva  i vinagre  (si agrada). No fa falta sal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

  PANADES D’INDIOT I ALBERCOC (518) Miquel Calent Ingredients: ▪ 300 grams de saïm ▪ 25 grams de llevat premsat ▪ 75 mil·lilitre...