miércoles, 11 de diciembre de 2013

DULCES, DOLÇOS

AMARGOS (Conxa Thomàs)
Ingredients: Un kg. d'ametlla, 3 vermells d'ou, llimona, canyella i mig kg. de sucre.



AMARGOS (MCV)
Ingredients: 1 kg d'ametlla, 800 gr de sucre, 2 vemells d'ou una llimona rallada, canyella un poc d'aigua.
Preparació:
Es fan rodons i es vesteixen de pinyons. Es fan d’un dia per s'altre.



BANGLASHI
Ingredients: Un tassonet de llet, un iogurt, un poc de canyella, cardamom, aigua de roses, herba-sana, mantega i sucre.
Preparació:
Feim s’extracció de s’herba-maria dins sa mantega. Afegim sa llet amb tot menys es iogurt, i duím a ebullició. En estar fred ho mesclam i posam dins sa gelera.



BAVARROIS D’AVELLANA (Xisco Moranta)
Ingredients: 300 grs de praliné d’avellana, dos ous cencers, 6 vermells d’ou, 14 fulles de gelatina 100 grs. de llet, 1 l. de nata muntada, 5 blancs d’ou, 150 grs. de sucre, merengue, cremada i oli d’ametlles.
Preparació:
Hem de batre es vermells i es ous i mesclar-los amb es praliné d’avellana. Fonem sa gelatina dins sa llet teba i l’agregam poc a poc a sa mescla des ous i es praliné. Hi afegim sa nata muntada i es blancs d’ou que haurem pujat amb es sucre. Ho mesclam tot amb suavitat i ho posam dins motlos untats amb oli
d’ametlles. Un cop plenes ho decoram amb merengue i cremada.



BOLITAS DE NIEVE (Olga de Pedro Alorda)
Ingredients: 1 taza de mantquilla, ½ taza de azúcar en polvo, 2, ¼ de taza de harina, ½ cucharadita de sal, 2 cucharaditas de vainilla, ¾ de taza de nueces picadas (y/o pasas).
Preparació:
Se hornea 20 m. y al estar frias se espolvorean con azúcar en polvo.



BRAÇ DE GITANO
Ingredients: 100 grs. de farina, 150 grs de sucre, 4 ous, 1 paquet de canari
300 grs. d'ametlla, 300 grs. de patata,300 grs. de sucre, 8 ous canyella i una llimona.
Preparació:
Es mescla tot per el mateix ordre que van es ingredients  i al final posmam es blancs d'ou.



BUNYOLS
Ingredients: Un tassó d'aigo, saïm, 100 grs. de farina de força i 3 ous.
Preparació:
Es bull s'aigo amb un poc de saïm i es va afegint poc a poc sa farina remanant-ho molt perque no faci grums. Quan es desferra de s'olla es retira des foc i quan es fred s'hi afegeixen es ous cencers un a un movent sense aturar. Amb mig quilo de farina. Surten 70 bunyols



BUNYOLS DE PATATA (Antonina Bauzà)
Ingredients: 400 grs. de patata cocida, o boniato, 3 yemas de huevo, 100 grs. de harina, una tacita de agua, media tacita de aceite de oliva, 175 grs. de azúcar, 100 grs. de azúcar para adornar, aceite de oliva para freir  y un sobre de levadura.
Elaboración
Se mezcla la patata, hecha puré, bien escurrida y fría, el agua, el aceite, el azúcar y las yemas. Se bate con una espátula de madera hasta conseguir una mezcla cremosa y que el azúcar esté disuelto.
Se añade la harina, poco a poco, y cuando se consige el punto ideal, debe poderse coger la pasta a pellizcos, se fríe en abundante aceite caliente, procurando hacerles un agujero en medio. Se escurre bien.
Se sirven los buñuelos calientes y cubiertos con el azúcar.



BUÑUELOS DE QUESO
Ingredientes: (para 6 personas): 300 grs. de queso tierno, 9 yemas de huevo, harina floja, la que tome, miel, azúcar y 2 tazas de manteca.
Elaboración:
Se bate el queso con las yemas. Cuando forme una crema, Se añade la harina poco a poco. Tiene que quedar una masa que se pueda cortar, y suave.
Se cortan del tamaño que se quieran y se fríen con la manteca a fuego medio. No es necesario darles la vuelta, al freír se giran sobre sí mismos.
Cuando tomen un color dorado, están en su punto. Se sacan  y se colocan sobre papel absorbente.
Se presentan en una bandeja cubierto con azúcar o miel



COCA D’AUBERCOCS (Antonina Bauzà)
Ingredients: 1 tassa d'oli, 1 de saïm, 1 de sucre, 3 ous 3 o 4 patates, sa farina que es begui  i llevadura.



COCA D’AUBERCOCS  2 (Catalina Pascual d'es Coll)
Ingredients:  ½ Kg. de farina de força, 3 ous, 3 patates mitjanes 125 dr. De saïm 150 grs.de sucre llevadura ½ tassó d'aigo per disoldre sa llevadura.
Preparació:
Es deixa que pugi sa pasta,es posa dins es motlo i s’estén amb sa mà untada amb oli, quan ha pujat s’afegeixen es aubercocs xapats per el mig i es posa  al forn.



COCA DE BROSSAT
Ingredients: 300 grs. de brossat, 250 grs. de llet 200 grs. de farina, 4 ous amb els blancs pujats, 1 tasseta d'oli d'oliva, 75 grs. de mantega i 2 sobres de canari (llevadura ràpida “El Canario”)
Preparació:
Es passa   tot per es turmis menys sa farina i es sucre que es posa tot directament al motlo i es duu al forn.



COCA DE IOGURT
Ingredients: 4 ous amb els blancs pujats, un quart de kg.de farina, un quart de kilo de sucre, un iogurt natural, 1 llimoma ratllada, sa mateixa mida d'oli que de iogurt i un sobre de canari.
Preparació:
Es passa   tot per es turmis menys sa farina i es sucre que es posa tot directament al motlo i es duu al forn



COCA DE LLET (Conxa Thomàs)
Ingredients:100 grs. de biscuit, 8 ous, 300 grs. de sucre, 1 lt.de llet, canyella,  llimona un poc d'ametlla picada.
Preparació:
Es bull sa clovella de sa llimona, sa canyella i s'ametlla dins un poc de llet, es mescla  tot i s’enforna.



COCA DE PATATA
Ingredients: 3 ensaimades crues, 200 grs. de patates, 5 vermells d’ou, un blanc d'ou, 200 grs. de sucre, 200 grs. de saïm i sa farina que es begui.
Preparació:
Ha de ser una pasta clara.



COCA DE TARONJA (Teresa Darder)
Ingredients: 200 grs. de farina 200 grs.de sucre, 6 ous amb es blanc pujat, 3 taronges sucades i un sobre de canari


COCA DE TORRÓ O TORRÓ MALLORQUI  (Conxa Thomàs)
Ingredients: Un kg. d'ametlla, mig kg. de sucre, canyella, llimona,  dos vermells  d’ou, un tasonet de  malvasía dolça (també es pot emplear moscatel o licor 43) i neules blanques.(opcional cabell d’angel o altre confitura)
Preparació:
S’estenen uns dos centímetres aproximadament de pasta damunt una neula i es tapa amb s’altre. Si s’opta per fer-les farcides de confitura o cabell d’angel, es fa sa capa d’un centrimetre, es posa es farciment i una capa a sobre de pasta.



COCA DE COLACAO
Ingredients: 200 grs. de mantega, 250 grs. de sucre, 250 grs. de colacao, 6 cullarades de farina de força, 6 ous i 1 cullaradeta de canari.
Preparació:
Es fon es colacao amb sa mantega, es mesclen es vermells previament batuts, amb es sucre i s’afegeix aquesta crema a sa mantega amb xocolate fins uniformar. S’afegeix sa farina i es canari i es blancs pujats i s’enforna.



COCA DE XOCOLATA
Ingredients: 150 grs. de sucre, 2 ous, 150 grs. de farina 1 cullaradeta de canari 75 grs. de mantega mig tassó de llet i 25 grs. de pols de cacao.
Preparació:
Es posa sa mantega i es fon amb es sucre, es bat fins que es fa una pasta cremosa, s’afegeixen es vermells de dos ous i es mescla.  S´hi possa es cacao i sa llet remanant semse aturar, després sa farina mesclada amb es canari. Es posa dins un motlo untat de mantega i s’empolvora amb farina. Necessita mitja hora de forn.



COCA D'OUS  PUJATS
Ingredients: 180 grs. d'avellanes o ametlles, nous, pistatxos,  150 grs. de sucre 4 blancs d’ou pujats.
Preparació:
Es mescla tot i es fornetja 20 m. a 150º.



COCA MERCEDES (Mercedes Matas)
Ingredients: 3 ensaïmades crues, 172 grs. de farina 174 grs. de saïm, 300 grs. de patata, 300 grs. de sucre. S'hi poren posar aubercocs.



COCA PER MULLAR
Ingredients: 4 ous, 300 grs. de sucre, 200 grs. de farina, un tasssonet d'aigo o suc de taronja i un paquet de canari.



CODONYAT
Ingredients: Codonys madurs i sucre a parts iguals, un poc de suc de llimona
Preparació:
Es pelen es codonys, es lleven es pinyols, es pasa per sa máquina de capolar juntament amb es sucre i es suc de llimona. Es posa a foc baix fins que ens agradi de color.



CREMA CATALANA (Carme Pallarés d’Alis)
Ingredients: 1 lt. i un poquet més de llet, 8 vermells d'ou, sa pell d'una llimona,   una branca de canyella, 1 sobre de canari i 7 cullarades de sucre.
Preparació:
Es fon es sucre amb es ous, i s’afegeix sa llet al foc remanant sense aturar quan sigui calent s’afegeix es canari diluit amb un poc de llet.



CRÊPES
Ingredients: Mig lt, de llet, 50 grs.de sucre, 250 grs. de farina, 250 grs. de mantega i 4 ous.
Preparació:
Es mescla sa farina amb sa llet, s’afegeixen es vermells d'ou, es mescla es sucre i després sa mantega fosa al bany maria desprès es posen es blancs d'ou pujats.



CRESPELLS (Conxa Tomàs)
Ingredients: Un kg. de farina fluixa, 300 grs. de saïm, 200 grs. de sucre, dos vermells d'ou, es suc de dues taronges, 1 llimona ratlladai  un raiget  d'anís.
Preparació:
Es fon es saïm, s’afegeixsa ratlladura de llimona i es cola. Es posa es sucre després es vermells d'ou, es suc de taronja i sa farina.



FLAM 
Ingredients: Un lt. de llet, 6 ous, 200 grs. de sucre.
Preparació:
Bullim un poc de llet amb es sucre sa clovella de llimona i sa canyella.
Ho colam i ho posam amb la resta de llet i es ous al bany maria.



FLAN DE HUEVO CON ENSAIMADA Y PALO
Ingredientes: 3/4 de litro de leche, 250 grs. de azúcar, 5 huevos, la piel de un limón, canela en rama, 1 ensaimada cortada a dados y 1 copa de palo.
Preparación:
Cocer 70 grs. de azúcar con media taza de agua hasta conseguir un caramelo. Echarlo en una flanera.
Hervir la leche con el resto del azúcar, la piel del limón y la canela. Cuando empiece a hervir, retirarla del fuego.
Colocar los trocitos de ensaimada en la flanera.
Echar la mitad del palo y mezclarlo con los huevos batidos.
Añadir la leche a los huevos, mezclar y colar. Llenar la flanera con la mezcla.
Cocer al baño maría en el horno, procurando que no hierva el agua durante la cocción.
Retirar del horno una vez que haya cuajado. Desmoldarlo una vez frio y rociarlo con un poco de palo.

GATÓ
Ingredients: 400 grs. d'ametlla crua i molta, 500 grs. de sucre i 11 ous amb es blancs pujats.



GATÓ DE PATATA (Juana Aina Font)
Ingredients: 300 grs. de patata, 400 grs. de sucre, 100 grs. de biscuit, 9 ous, canyella en pols, un poc d'ametlla o avellana torrada i picada (es fa igual que un gató)



GATO DE TARONJA (Gaspar)
Ingredients: ¼ de sucre, ¼ de bessó d’ametla cru, 4 ous, 1 sobre de canari (llevadura ràpida), dues taronges. Opcional: (cobertura de xocolata)
Preparació:
Bullim ses taronjes cenceres durant 20 minuts, treim es pinyols i les esclafam. Ho mesclam tot i enfornam. Opcionalment  podem cubrir de xocolata.



COCA DE TARONJA  (2)
Ingredients: 300 grs. de farina, 500 grs. de sucre, 9 ous 1 tassó de suc de taronja  i 1 sobre de  canari.
Preparació:
La enfornam amb el forn bén calent i el baixam un poc en aficar-hi sa coca.



GELAT DE MANGO I DE PINYA
Ingredients: 1 kg. de mango, 300 grs. de sucre, dues llimones. Per fer el gelat de pinya  1 kg. De pinya i s’hi posa vinagre i sal per fer-lo tornar dolç.



GELAT D´AMETLA TENDRE
Ingredients: Un litre de llet, 200 grs. d'ametla tendre, dos ous, canyella, llimona i sucre.



GREIXONERA DE BROSSAT
Ingredients: Mig kg. de brossat, tres cullarades de sucre,  60 grs. de sémola de blat, 60 grs. de xocolata dolç , una cullerada de sucre glace, una nou grossa de mantega, sis blancs d'ou, canyella en pols i vi dolç.
Preparació:
Es pujen un poc es blancs d'ou amb un pessic de sal. S'unta sa paella de mantega i es fregeix una cullarada de blanc d'ou. A un altre lloc posam es brossat amb el sucre, sa sémola, sa xocolata ratllada i dues cullarades de vi.  Ho pastam una bona estona amb una cullera de fusta. Adornam amb sucre glace.



MADALENAS
Ingredients: 150 grs. de farina 125 grs. de mantega,  175 de llet, sa ralladura d'una llimona, 1 cullaradeta de llevadura i canyella.




MANTECADOS SES ROTES
Ingredients: Un quart de kg. de saïm un quart d'oli, mig de sucre i sa farina que agafin.
Preparació:
Ho mesclam tot i abans d'aficar-ho al forn s'afegeixen es blancs d'ou pujats i es canari.



MANTECADOS (Mercedes Matas)
Ingredients: 200 grs. de saïm, 200 grs. de farina, 200 grs. de sucre amb pols, 200 grs. de ametlla torrada i canyella.





PAN DE PLÁTANO (Matilde Molina de Reynés)
Ingredientes: 5 huevos, una taza (de las de café) de aceite, una de leche, dos de azúcar, 4 cucharaditas de vainilla, 5 plátanos maduros, 2 tazas de harina, 1 cucharada de bicarbonato, dos cucharadas de canela, medio sobre de levadura rápida, media cucharadita de sal, chocolate fundido, ciruelas pasas, nueces y uvas pasas.
Preparación:
Mezclamos los huevos, el aceite, la leche, el azúcar, la vainilla y los plátanos en la batidora. Poco a poco vamos añadiendo la harina, el bicarbonato, la canela, la levadura la sal y el chocolate que previamente habremos fundido. Lo mezclamos con las ciruelas las nueces y las pasas y lo ponemos en una fuente que habremos untado previamente con mantequilla. Lo llevamos al horno frío, poniéndolo a 120º por arriba y abajo y con turbina  durante 45 minutos.



PASTEL ANDALUS
Ingredients: 125 grs. de ametlla molta, 125 grs. de sucre en pols, 125 grs. de mantega 60 grs. de xocolata i 5 ous.
Preparació:
Es baten es ous amb sucre, blancs i vermells. Es posa al forn fluix. S'adorna amb xocolata i cireres confitades.



POMES CENCERES DOLÇES (Teresa Alorda)
Ingredients: Pomes reineta, llimona, aigo, canyella, espècies grogues i sucre.
Preparació:
Es  pelen ses pomes i s'els hi possa suc de llimona perque no s’oxidin.  Sa pell es bull amb aigo i es cola, es posa a bullir amb canyella i ses espècies grogues. Quan bull es posen dues tasses de  sucre i es duen a dins una greixonera no molt alta (S'aigo ha de tapar la meitat de ses pomes.)



RAISA
Ingredients: Farina que es begui, 3 ous, 200 grs. de sucre, 200 grs. de raisons. 1 cullarada de saïm i 1 raspadura de llimona.
Preparació:
Mesclam tot. Ha de ser  una pasta clara.



RAISA AMB AUBERCOCS I SOBRASSADA
Ingredients: 200 grs. de raisons, 300 grs. d'aubercocs secs, 300 grs. de sucre, 30 grs. de llevat premsat, 2 llimones, 1 tassó d'aigo, 1 branqueta de canyella, farina de força, mantega, canyella en pols, sobrassada, bicarbonat i 1 raig d'oli.

Elaboració:
Per sa pasta:  Fondre es llevat en una mica d'aigo tèbia, afegir s'oli i 200 grs. de sucre. Incorporar sa farina que prengui. Afegir-hi es raisons, sa pell de sa llimona ratllada, sa canyella en pols i una mica de bicarbonat. Estirar sa massa i deixar-la reposar 20 minuts.
Per es farcit: Bullir es aubercocs amb sa pell de sa llimona, 50 grs. de sucre i sa branca de canyella. Bullir 15 minuts, colar i reservar.
Col·locar damunt sa pasta es aubercocs, amb una bolla de sobrassada sobre de cada aubercoc i una mica de sucre. S’empolvora amb sucre i enfornar 20 minuts a 160 º C.



ROBIOLS
Ingredients: 500 grs. de sucre amb pols, 500 grs. de saïm, una tasseta de suc de taronja, 12 vermells d'ou i sa farina que prenguin.



ROBIOLS   (Antonina Bauzà)
Ingredients: Dues taronges, 200 grs. de sucre, 350 grs. de saïm, 4 vermells d'ou, 1 blanc d'ou i un kg. de farina.
Farcits/Rellenos
De cabello de ángel:
500 grs. de cabello de ángel, la piel de una naranja rallada, 100 gr de azúcar en polvo.
De mermelada:
2 tazas de mermelada del sabor deseado.
De requesón:
500 grs. de requesón, 3 yemas de huevo, 150 grs. de azúcar, la ralladura de un limón y una cucharadita de canela o vainilla en polvo.



TARTA DE TARONJA (MCV)
Ingredients: 100 grs. de farina, 100 grs. de sucre, 100 grs. de mantega fosa, una taronja ratllada i es suc d'un altre taronja, tres ous amb els blancs pujats i un sobre de llevadura ràpida “ canari”.
Preparació:
Quan estigui cuita li possam un almívar fet amb el suc de dues taronges i es sucre.



TARTA DE XOCOLATA (MCV)
Ingredients: 1 tableta de xocolata de fondre, 4 ous, 100 grs. de mantega 100 grs. de farina de força i 125 grs. de sucre i canari.
Preparació:
Es disol es xocolata al bany maria, després s'afageix sa mantega. Es mescla es vermell d’ou amb es sucre, després sa farina, es xocolata es blanc d'ou pujats i es canari.



TORTADA DE LLIMONA (MCV)
Ingredients: Per sa pasta: 200 grs. de farina, cinc cullarades soperes d'aigo, 15 grs. de margarina i 1 cullaradeta de ses de café de sal.
Per sa crema:2 tassons d'aigo, 1 tassó de sucre, 2 vermells d'ou, 4 cullarades de maicena, 5 cullarades de suc de llimona i sa raspadura de sa llimona.
Preparació:
Posam sa pasta dins un motlo desmontable i la picam amb una forqueta. Es mesclen tots es ingredients menys es dos tassons d'aigo. S'aigo es bull i després es mescla i es posa tot al foc per una crema. Quan sigui cuit es tira sa crema es monten es blancs d'ou amb dues cullarades de sucre i es posa al grill durant uns segons.



TORRÒ DE XOCOLATA
Ingredients:  Xocalata, fruits secs, o arròs inflat.
Elaboració.
es fon sa xocolata, al bany maria,  Un cop estigui ben fosa  es remena , fora del foc, per a baixar la temperatura a uns 25º , d’aquesta forma s’aconsegueix que es color  des torró sigui ben brillant. Es mesclen es fruits secs pelats o s’arròs inflat.
Es disposen dins motllos folrrats de paper de parafina  i es deixa reposar fins que torni fort.
Es desmotla  i s’embolica.



TORRÓ FLUIX
Ingredients: 500 grs. d’ametlles mallorquines i 350 grs de sucre en pols.
Preparació:
Escaldam ses ametles, les pelam i torram al n’es forn. No han de ser excessivament cuites. Les deixam refredar i capolam a màquina. Afegim ara es sucre i tornam a passar per sa màquina. S’ha de formar una massa.  En aquest moment, treim sa pasta d’ametles de sa màquina.
Agafam es motlos i  les folram amb paper sulfuritzat de manera que, un cop plens, el paper basti per cobrir bé sa superfície de sa barra, perquè no ha d’estar en contacte directe amb s’aire i es paper ha d’absorbir s’oli que farà sa pasta d’ametles.
Omplim amb sa pasta d’ametles, prement amb sa mà perquè no es formin bombolles d’aire i allisant sa superfície perquè quedi nivellada. Es tapa sa superfície amb es tros de paper que sobresurt i es guarden ses barres de torró durant al menys dues setmanes abans de consumir-lo.



TRUFAS DE CHOCOLATE (Núria Darder)
Ingredientes: 250 grs. de chocolate, 100 grs. de mantequilla, 3 yemas de huevo y chocolate granulado.
Preparación:
En una cazuela con un poco de agua, ponemos a deshacer el chocolate a fuego lento, añadimos las yemas y removemos hasta que esté todo bien ligado. Enfriamos y les damos forma rebozándolas posteriormente con el chocolate granulado.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

  PANADES D’INDIOT I ALBERCOC (518) Miquel Calent Ingredients: ▪ 300 grams de saïm ▪ 25 grams de llevat premsat ▪ 75 mil·lilitre...