AMARGOS (Conxa
Thomàs)
Ingredients: Un kg. d'ametlla, 3 vermells d'ou, llimona, canyella i mig
kg. de sucre.
AMARGOS (MCV)
Ingredients: 1 kg d'ametlla, 800 gr de sucre, 2 vemells d'ou una llimona
rallada, canyella un poc d'aigua.
Preparació:
Es fan rodons i es
vesteixen de pinyons. Es fan d’un dia per s'altre.
BANGLASHI
Ingredients: Un tassonet de llet, un iogurt, un poc de canyella,
cardamom, aigua de roses, herba-sana, mantega i sucre.
Preparació:
Feim s’extracció de
s’herba-maria dins sa mantega. Afegim sa llet
amb tot menys es iogurt, i duím a ebullició. En estar fred ho mesclam i posam dins
sa gelera.
BAVARROIS D’AVELLANA (Xisco Moranta)
Ingredients: 300 grs de praliné d’avellana, dos ous cencers, 6 vermells
d’ou, 14 fulles de gelatina 100 grs. de llet, 1 l . de nata muntada, 5 blancs
d’ou, 150 grs. de sucre, merengue, cremada i oli d’ametlles.
Preparació:
Hem
de batre es vermells i es ous i mesclar-los amb es praliné d’avellana. Fonem sa
gelatina dins sa llet teba i l’agregam poc a poc a sa mescla des ous i es
praliné. Hi afegim sa nata muntada i es blancs d’ou que haurem pujat amb es
sucre. Ho mesclam tot amb suavitat i ho posam dins motlos
untats amb oli
d’ametlles.
Un cop plenes ho decoram amb merengue i cremada.
BOLITAS DE NIEVE (Olga de Pedro Alorda)
Ingredients: 1 taza de
mantquilla, ½ taza de azúcar en polvo, 2, ¼ de taza de harina, ½ cucharadita de
sal, 2 cucharaditas de vainilla, ¾ de taza de nueces picadas (y/o pasas).
Preparació:
Se hornea 20 m . y al estar frias se
espolvorean con azúcar en polvo.
BRAÇ DE GITANO
Ingredients: 100 grs. de farina, 150 grs de sucre, 4 ous, 1 paquet de
canari
300
grs. d'ametlla, 300 grs. de patata,300 grs. de sucre, 8 ous canyella i una
llimona.
Preparació:
Es mescla tot per el mateix ordre que
van es ingredients i al final posmam es
blancs d'ou.
BUNYOLS
Ingredients: Un tassó d'aigo,
saïm, 100 grs. de farina de força
i 3 ous.
Preparació:
Es bull s'aigo amb un poc de saïm i es
va afegint poc a poc sa farina remanant-ho molt perque no faci grums. Quan es
desferra de s'olla es retira des foc i quan es fred s'hi afegeixen es ous
cencers un a un movent sense aturar. Amb mig quilo de farina. Surten 70 bunyols
BUNYOLS DE PATATA (Antonina Bauzà)
Ingredients: 400 grs. de patata cocida, o boniato, 3 yemas de huevo,
100 grs. de harina, una tacita de agua, media tacita de aceite de oliva, 175
grs. de azúcar, 100 grs. de azúcar para adornar, aceite de oliva para
freir y un sobre de levadura.
Elaboración
Se
mezcla la patata, hecha puré, bien escurrida y fría, el agua, el aceite, el
azúcar y las yemas. Se bate con una espátula de madera hasta conseguir una
mezcla cremosa y que el azúcar esté disuelto.
Se
añade la harina, poco a poco, y cuando se consige el punto ideal, debe poderse
coger la pasta a pellizcos, se fríe en abundante aceite caliente, procurando
hacerles un agujero en medio. Se escurre bien.
Se
sirven los buñuelos calientes y cubiertos con el azúcar.
BUÑUELOS DE QUESO
Ingredientes: (para 6 personas): 300 grs. de queso tierno, 9 yemas de huevo, harina floja,
la que tome, miel, azúcar y 2 tazas de manteca.
Elaboración:
Se
bate el queso con las yemas. Cuando forme una crema, Se añade la harina poco a
poco. Tiene que quedar una masa que se pueda cortar, y suave.
Se
cortan del tamaño que se quieran y se fríen con la manteca a fuego medio. No es
necesario darles la vuelta, al freír se giran sobre sí mismos.
Cuando
tomen un color dorado, están en su punto. Se sacan y se colocan sobre papel absorbente.
Se
presentan en una bandeja cubierto con azúcar o miel
COCA D’AUBERCOCS (Antonina Bauzà)
Ingredients: 1 tassa d'oli, 1 de saïm, 1 de sucre, 3 ous 3 o 4 patates,
sa farina que es begui i llevadura.
COCA D’AUBERCOCS 2 (Catalina Pascual d'es Coll)
Ingredients: ½ Kg. de farina de
força, 3 ous, 3 patates mitjanes 125 dr. De saïm 150 grs.de sucre llevadura ½
tassó d'aigo per disoldre sa llevadura.
Preparació:
Es deixa que pugi sa pasta,es posa
dins es motlo i s’estén amb sa mà untada amb oli, quan ha pujat s’afegeixen es
aubercocs xapats per el mig i es posa al
forn.
COCA DE BROSSAT
Ingredients: 300 grs. de brossat, 250 grs. de llet 200 grs. de farina, 4
ous amb els blancs pujats, 1 tasseta d'oli d'oliva, 75 grs. de mantega i 2
sobres de canari (llevadura ràpida “El Canario”)
Preparació:
Es passa tot per es turmis menys sa farina i es sucre
que es posa tot directament al motlo i es duu al forn.
COCA DE IOGURT
Ingredients: 4 ous amb els blancs pujats, un quart de kg.de farina, un
quart de kilo de sucre, un iogurt natural, 1 llimoma ratllada, sa mateixa mida
d'oli que de iogurt i un sobre de canari.
Preparació:
Es passa tot per es turmis menys sa farina i es sucre
que es posa tot directament al motlo i es duu al forn
COCA DE LLET (Conxa Thomàs)
Ingredients:100 grs. de biscuit, 8 ous, 300 grs. de sucre, 1 lt.de llet, canyella,
llimona un poc d'ametlla picada.
Preparació:
Es bull sa clovella
de sa llimona, sa canyella i s'ametlla dins un poc de llet, es mescla tot i s’enforna.
COCA DE PATATA
Ingredients: 3 ensaimades crues, 200 grs. de patates, 5 vermells d’ou,
un blanc d'ou, 200 grs. de sucre, 200 grs. de saïm i sa farina que es begui.
Preparació:
Ha de ser una pasta clara.
COCA DE TARONJA (Teresa Darder)
Ingredients: 200 grs. de farina 200 grs.de sucre, 6 ous amb es blanc
pujat, 3 taronges sucades i un sobre de canari
COCA DE TORRÓ O TORRÓ MALLORQUI (Conxa Thomàs)
Ingredients: Un kg. d'ametlla, mig kg. de sucre, canyella, llimona, dos vermells
d’ou, un tasonet de malvasía
dolça (també es pot emplear moscatel o licor 43) i neules blanques.(opcional
cabell d’angel o altre confitura)
Preparació:
S’estenen uns dos centímetres
aproximadament de pasta damunt una neula i es tapa amb s’altre. Si s’opta per
fer-les farcides de confitura o cabell d’angel, es fa sa capa d’un centrimetre,
es posa es farciment i una capa a sobre de pasta.
COCA DE COLACAO
Ingredients: 200 grs. de mantega, 250 grs. de sucre, 250 grs. de
colacao, 6 cullarades de farina de força, 6 ous i 1 cullaradeta de canari.
Preparació:
Es fon es colacao amb sa mantega, es
mesclen es vermells previament batuts, amb es sucre i s’afegeix aquesta crema a
sa mantega amb xocolate fins uniformar. S’afegeix sa farina i es canari i es
blancs pujats i s’enforna.
COCA DE XOCOLATA
Ingredients: 150 grs. de sucre, 2 ous, 150 grs. de farina 1 cullaradeta
de canari 75 grs. de mantega mig tassó de llet i 25 grs. de pols de cacao.
Preparació:
Es posa sa mantega i es fon amb es
sucre, es bat fins que es fa una pasta cremosa, s’afegeixen es vermells de dos
ous i es mescla. S´hi possa es cacao i
sa llet remanant semse aturar, després sa farina mesclada amb es canari. Es
posa dins un motlo untat de mantega i s’empolvora amb farina. Necessita mitja
hora de forn.
COCA D'OUS PUJATS
Ingredients: 180 grs. d'avellanes o ametlles, nous, pistatxos, 150 grs. de sucre 4 blancs d’ou pujats.
Preparació:
Es mescla tot i es fornetja 20 m . a 150º.
COCA MERCEDES (Mercedes Matas)
Ingredients: 3 ensaïmades crues, 172 grs. de farina 174 grs. de saïm,
300 grs. de patata, 300 grs. de sucre. S'hi poren posar aubercocs.
COCA PER MULLAR
Ingredients: 4 ous, 300 grs. de sucre, 200 grs. de farina, un tasssonet
d'aigo o suc de taronja i un paquet de canari.
CODONYAT
Ingredients: Codonys madurs i
sucre a parts iguals, un poc de suc de llimona
Preparació:
Es pelen es
codonys, es lleven es pinyols, es pasa per sa máquina de capolar juntament amb
es sucre i es suc de llimona. Es posa a foc baix fins que ens agradi de color.
CREMA CATALANA (Carme Pallarés d’Alis)
Ingredients: 1 lt. i un poquet més de llet, 8 vermells d'ou, sa pell
d'una llimona, una branca de canyella,
1 sobre de canari i 7 cullarades de sucre.
Preparació:
Es fon es sucre amb es ous, i
s’afegeix sa llet al foc remanant sense aturar quan sigui calent s’afegeix es
canari diluit amb un poc de llet.
CRÊPES
Ingredients: Mig lt, de llet, 50 grs.de sucre, 250 grs. de farina, 250
grs. de mantega i 4 ous.
Preparació:
Es mescla sa farina amb sa llet, s’afegeixen
es vermells d'ou, es mescla es sucre i després sa mantega fosa al bany maria
desprès es posen es blancs d'ou pujats.
CRESPELLS (Conxa Tomàs)
Ingredients: Un kg. de farina fluixa, 300 grs. de saïm, 200 grs. de
sucre, dos vermells d'ou, es suc de dues taronges, 1 llimona ratlladai un raiget
d'anís.
Preparació:
Es fon es saïm, s’afegeixsa ratlladura
de llimona i es cola. Es posa es sucre després es vermells d'ou, es suc de
taronja i sa farina.
FLAM
Ingredients: Un lt. de llet, 6 ous, 200 grs. de sucre.
Preparació:
Bullim
un poc de llet amb es sucre sa clovella de llimona i sa canyella.
Ho colam i ho posam amb la resta de
llet i es ous al bany maria.
FLAN DE HUEVO CON ENSAIMADA Y PALO
Ingredientes: 3/4 de litro de leche, 250 grs. de azúcar, 5
huevos, la piel de un limón, canela en rama, 1 ensaimada cortada a dados y 1
copa de palo.
Preparación:
Cocer 70 grs. de azúcar con media taza de agua hasta conseguir un
caramelo. Echarlo en una flanera.
Hervir la leche con el resto del azúcar, la piel del limón y la
canela. Cuando empiece a hervir, retirarla del fuego.
Colocar los trocitos de ensaimada en la flanera.
Echar la mitad del palo y mezclarlo con los huevos batidos.
Añadir la leche a los huevos, mezclar y colar. Llenar la flanera
con la mezcla.
Cocer al baño maría en el horno, procurando que no hierva el agua
durante la cocción.
Retirar del horno una vez que haya cuajado. Desmoldarlo una vez
frio y rociarlo con un poco de palo.
GATÓ
Ingredients: 400 grs. d'ametlla crua i molta, 500 grs. de sucre i 11 ous
amb es blancs pujats.
GATÓ DE PATATA (Juana Aina Font)
Ingredients: 300 grs. de patata, 400 grs. de sucre, 100 grs. de biscuit,
9 ous, canyella en pols, un poc d'ametlla o avellana torrada i picada (es fa
igual que un gató)
GATO DE TARONJA (Gaspar)
Ingredients: ¼ de sucre, ¼ de bessó d’ametla
cru, 4 ous, 1 sobre de canari (llevadura ràpida), dues taronges. Opcional:
(cobertura de xocolata)
Preparació:
Bullim ses
taronjes cenceres durant 20 minuts, treim es pinyols i les esclafam. Ho mesclam
tot i enfornam. Opcionalment podem
cubrir de xocolata.
COCA DE TARONJA (2)
Ingredients: 300 grs. de farina, 500 grs. de sucre, 9 ous 1 tassó de suc
de taronja i 1 sobre de canari.
Preparació:
La enfornam amb el forn bén calent i el
baixam un poc en aficar-hi sa coca.
GELAT DE MANGO I DE PINYA
Ingredients: 1 kg . de mango, 300 grs. de sucre, dues llimones. Per fer el
gelat de pinya 1 kg . De pinya i s’hi posa
vinagre i sal per fer-lo tornar dolç.
GELAT D´AMETLA TENDRE
Ingredients: Un litre de llet, 200 grs. d'ametla tendre, dos ous,
canyella, llimona i sucre.
GREIXONERA DE BROSSAT
Ingredients: Mig kg. de brossat, tres cullarades de sucre, 60 grs. de sémola de blat, 60 grs. de
xocolata dolç , una cullerada de sucre glace, una nou grossa de mantega, sis
blancs d'ou, canyella en pols i vi dolç.
Preparació:
Es pujen un poc es blancs d'ou amb un
pessic de sal. S'unta sa paella de mantega i es fregeix una cullarada de blanc
d'ou. A un altre lloc posam es brossat amb el sucre, sa sémola, sa xocolata
ratllada i dues cullarades de vi. Ho
pastam una bona estona amb una cullera de fusta. Adornam amb sucre glace.
MADALENAS
Ingredients: 150 grs. de farina 125 grs. de mantega, 175 de llet, sa ralladura d'una llimona, 1
cullaradeta de llevadura i canyella.
MANTECADOS SES ROTES
Ingredients: Un quart de kg. de saïm un quart d'oli, mig de sucre i sa
farina que agafin.
Preparació:
Ho mesclam tot i abans d'aficar-ho al
forn s'afegeixen es blancs d'ou pujats i es canari.
MANTECADOS (Mercedes Matas)
Ingredients: 200 grs. de saïm, 200 grs. de farina, 200 grs. de sucre amb
pols, 200 grs. de ametlla torrada i canyella.
PAN DE PLÁTANO (Matilde Molina de Reynés)
Ingredientes: 5 huevos, una taza (de las de café) de aceite, una de leche,
dos de azúcar, 4 cucharaditas de vainilla, 5 plátanos maduros, 2 tazas de
harina, 1 cucharada de bicarbonato, dos cucharadas de canela, medio sobre de
levadura rápida, media cucharadita de sal, chocolate fundido, ciruelas pasas,
nueces y uvas pasas.
Preparación:
Mezclamos
los huevos, el aceite, la leche, el azúcar, la vainilla y los plátanos en la
batidora. Poco a poco vamos añadiendo la harina, el bicarbonato, la canela, la
levadura la sal y el chocolate que previamente habremos fundido. Lo mezclamos con
las ciruelas las nueces y las pasas y lo ponemos en una fuente que habremos
untado previamente con mantequilla. Lo llevamos al horno frío, poniéndolo a
120º por arriba y abajo y con turbina
durante 45 minutos.
PASTEL ANDALUS
Ingredients: 125 grs. de ametlla molta, 125 grs. de sucre en pols, 125
grs. de mantega 60 grs. de xocolata i 5 ous.
Preparació:
Es baten es ous amb sucre, blancs i
vermells. Es posa al forn fluix. S'adorna amb xocolata i cireres confitades.
POMES CENCERES DOLÇES (Teresa Alorda)
Ingredients: Pomes reineta,
llimona, aigo, canyella, espècies grogues i sucre.
Preparació:
Es
pelen ses pomes i s'els hi possa suc de llimona perque no s’oxidin. Sa pell es bull amb aigo i es cola, es posa a
bullir amb canyella i ses espècies grogues. Quan bull es posen dues tasses
de sucre i es duen a dins una greixonera
no molt alta (S'aigo ha de tapar la meitat de ses pomes.)
RAISA
Ingredients: Farina que es begui,
3 ous, 200 grs. de sucre, 200 grs. de raisons. 1 cullarada de
saïm i 1 raspadura de llimona.
Preparació:
Mesclam tot. Ha de ser una pasta clara.
RAISA AMB AUBERCOCS I SOBRASSADA
Ingredients: 200 grs.
de raisons, 300 grs. d'aubercocs secs, 300 grs.
de sucre, 30 grs. de llevat premsat, 2 llimones,
1 tassó d'aigo, 1 branqueta de canyella, farina
de força, mantega, canyella en pols, sobrassada,
bicarbonat i 1 raig d'oli.
Elaboració:
Per sa pasta: Fondre es llevat en una mica d'aigo tèbia, afegir s'oli i 200 grs. de sucre. Incorporar sa farina que prengui. Afegir-hi es raisons, sa pell de sa llimona ratllada, sa canyella en pols i una mica de bicarbonat. Estirar sa massa i deixar-la reposar 20 minuts.
Per sa pasta: Fondre es llevat en una mica d'aigo tèbia, afegir s'oli i 200 grs. de sucre. Incorporar sa farina que prengui. Afegir-hi es raisons, sa pell de sa llimona ratllada, sa canyella en pols i una mica de bicarbonat. Estirar sa massa i deixar-la reposar 20 minuts.
Per es farcit:
Bullir es aubercocs
amb sa pell
de sa llimona, 50 grs. de sucre i sa branca
de canyella. Bullir 15 minuts, colar i reservar.
Col·locar damunt sa pasta es aubercocs, amb una bolla de sobrassada sobre de cada aubercoc i una mica de sucre. S’empolvora amb sucre i enfornar 20 minuts a 160 º C.
Col·locar damunt sa pasta es aubercocs, amb una bolla de sobrassada sobre de cada aubercoc i una mica de sucre. S’empolvora amb sucre i enfornar 20 minuts a 160 º C.
ROBIOLS
Ingredients: 500 grs. de sucre amb pols, 500 grs. de saïm, una tasseta
de suc de taronja, 12 vermells d'ou i sa farina que prenguin.
ROBIOLS (Antonina Bauzà)
Ingredients: Dues taronges, 200 grs. de sucre, 350 grs. de saïm, 4
vermells d'ou, 1 blanc d'ou i un kg. de farina.
Farcits/Rellenos
De
cabello de ángel:
500 grs. de cabello de ángel, la piel de una naranja rallada, 100 gr de azúcar en polvo.
500 grs. de cabello de ángel, la piel de una naranja rallada, 100 gr de azúcar en polvo.
De
mermelada:
2 tazas de mermelada del sabor deseado.
2 tazas de mermelada del sabor deseado.
De
requesón:
500 grs. de
requesón, 3 yemas de huevo, 150 grs. de azúcar, la ralladura de un limón y una
cucharadita de canela o vainilla en polvo.
TARTA DE TARONJA (MCV)
Ingredients: 100 grs. de farina, 100 grs. de sucre, 100 grs. de mantega
fosa, una taronja ratllada i es suc d'un altre taronja, tres ous amb els blancs
pujats i un sobre de llevadura ràpida “ canari”.
Preparació:
Quan estigui cuita li possam un
almívar fet amb el suc de dues taronges i es sucre.
TARTA DE XOCOLATA (MCV)
Ingredients: 1 tableta de xocolata de fondre, 4 ous, 100 grs. de mantega
100 grs. de farina de força i 125 grs. de sucre i canari.
Preparació:
Es disol es xocolata al bany maria,
després s'afageix sa mantega. Es mescla es vermell d’ou amb es sucre, després
sa farina, es xocolata es blanc d'ou pujats i es canari.
TORTADA DE LLIMONA (MCV)
Ingredients: Per sa pasta: 200 grs. de farina, cinc cullarades soperes d'aigo, 15
grs. de margarina i 1 cullaradeta de ses de café de sal.
Per sa crema:2 tassons d'aigo, 1 tassó de sucre, 2 vermells d'ou, 4
cullarades de maicena, 5 cullarades de suc de llimona i sa raspadura de sa
llimona.
Preparació:
Posam sa pasta dins un motlo
desmontable i la picam amb una forqueta. Es mesclen tots es ingredients menys
es dos tassons d'aigo. S'aigo es bull i després es mescla i es posa tot al foc
per una crema. Quan sigui cuit es tira sa crema es monten es blancs d'ou amb
dues cullarades de sucre i es posa al grill durant uns segons.
TORRÒ DE XOCOLATA
Ingredients: Xocalata, fruits
secs, o arròs inflat.
Elaboració.
es fon sa xocolata, al bany maria, Un cop estigui ben fosa es remena , fora del foc, per a baixar la temperatura a uns 25º , d’aquesta forma s’aconsegueix que es color des torró sigui ben brillant. Es mesclen es fruits secs pelats o s’arròs inflat.
Es disposen dins motllos folrrats de paper de parafina i es deixa reposar fins que torni fort.
Es desmotla i s’embolica.
es fon sa xocolata, al bany maria, Un cop estigui ben fosa es remena , fora del foc, per a baixar la temperatura a uns 25º , d’aquesta forma s’aconsegueix que es color des torró sigui ben brillant. Es mesclen es fruits secs pelats o s’arròs inflat.
Es disposen dins motllos folrrats de paper de parafina i es deixa reposar fins que torni fort.
Es desmotla i s’embolica.
TORRÓ FLUIX
Ingredients: 500
grs. d’ametlles mallorquines i 350 grs de sucre en pols.
Preparació:
Escaldam
ses ametles, les pelam i torram al n’es forn. No han de ser excessivament
cuites. Les deixam refredar i capolam a màquina. Afegim ara es sucre i tornam a
passar per sa màquina. S’ha de formar una massa. En aquest moment, treim sa pasta d’ametles de
sa màquina.
Agafam
es motlos i les folram amb paper
sulfuritzat de manera que, un cop plens, el paper basti per cobrir bé sa superfície
de sa barra, perquè no ha d’estar en contacte directe amb s’aire i es paper ha
d’absorbir s’oli que farà sa pasta d’ametles.
Omplim
amb sa pasta d’ametles, prement amb sa mà perquè no es formin bombolles d’aire
i allisant sa superfície perquè quedi nivellada. Es tapa sa superfície amb es
tros de paper que sobresurt i es guarden ses barres de torró durant al menys
dues setmanes abans de consumir-lo.
TRUFAS DE CHOCOLATE (Núria Darder)
Ingredientes: 250 grs. de chocolate, 100 grs. de mantequilla, 3 yemas de
huevo y chocolate granulado.
Preparación:
En
una cazuela con un poco de agua, ponemos a deshacer el chocolate a fuego lento,
añadimos las yemas y removemos hasta que esté todo bien ligado. Enfriamos y les
damos forma rebozándolas posteriormente con el chocolate granulado.
No hay comentarios:
Publicar un comentario